ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ



Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης  ανέδειξε ταυτόχρονα ένα πραγματικό πόλεμο στη σύγκρουση των καθηκόντων.

Από την μια υπάρχει το εθνικό και πατριωτικό καθήκον  να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα της χώρας μας και να αποκρούσουμε τους  χιλιάδες λαθρομετανάστες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα μας  υπονομεύοντας  ευθέως τα θεμέλια της εθνικής μας υπόστασης και από την άλλη υπάρχει το ηθικό και νομικό καθήκον να περιθάλψουμε όλους αυτούς τους κατατρεγμένους, οι περισσότεροι των οποίων  αιτιολογημένα δεν μπορούν να παραμείνουν πλέον στις χώρες τους.

Ωστόσο η λαθρομετανάστευση τείνει  να εξελιχθεί  στον υπ’ αριθμόν  ένα  κίνδυνο  για την ασφάλεια όχι μόνο  της Ελλάδας  αλλά και ολόκληρης  της Ευρώπης, στην χώρα μας δε με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα  η κατάσταση που διαμορφώνεται, ενδέχεται να αποτελέσει σύντομα  μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί και να συμπαρασύρει όλους μας.

Η Ευρωπαϊκή  Ένωση χθες κιόλας  έπρεπε να βρει άμεσα λύση στο πρόβλημα τροποποιώντας την Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και λαμβάνοντας γενναίες  αποφάσεις.

Προτείνω  να δοθεί η δυνατότητα  στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βρίσκονται πλησίον των χερσαίων  και θαλάσσιων συνόρων  να αναλάβουν το συντονισμό και την επίβλεψη των δράσεων των συναρμόδιων φορέων δημιουργώντας τις προϋποθέσεις  αφενός μεν για την στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη  αφετέρου δε  για την πλήρη και λεπτομερή καταγραφή και απογραφή των στοιχείων των  παρανόμως εισερχομένων στην χώρα μας μεταναστών και προσφύγων. Για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται να συσταθεί εδώ και τώρα στον κάθε Δήμο, που βρίσκεται  στα σύνορα,  Ταμείο  Έκτακτης  Ανάγκης, του οποίου οι πόροι θα προέρχονται  από την κρατική επιχορήγηση,  τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  τα παράβολα που πληρώνουν οι αλλοδαποί στα δημόσια ταμεία  για την χορήγηση άδειας παραμονής και ακόμη από τυχόν ιδιωτικές χορηγίες.

Όμως  το τεράστιο αυτό πρόβλημα  δυναμιτίζει το κλίμα  στα σύνορά μας και αναστατώνει την ζωή των κατοίκων των όμορων περιοχών.  Πρέπει να σταλεί γρήγορα ένα μήνυμα  στους δουλεμπόρους, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι Τούρκοι υπήκοοι και μεταφέρουν παράνομα έναντι παχυλής αμοιβής όλους αυτούς τους μετανάστες και πρόσφυγες  στη  χώρα μας. Ή  καθιέρωση  της ποινής της ισόβιας κάθειρξης  ακόμη και στον δεύτερο βαθμό θα είναι σίγουρα ένας σοβαρός αποτρεπτικός λόγος για τους εγκληματίες αυτούς.

Όταν  λοιπόν οι πρώτοι δουλέμποροι που θα συλληφθούν, θα κλειστούν   με συνοπτικές διαδικασίες ισόβια στις φυλακές  της χώρας μας, είναι βέβαιο ότι τότε αυτή η εξέλιξη θα παραδειγματίσει  όλους εκείνους  που τυχόν θα σκέπτονταν να προβούν σε μια τέτοια παράνομη πράξη που εξευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ευάγγελος  Παπαγεωργίου
Δικηγόρος Αθηνών στον Άρειο Πάγο

Πολιτευτής Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ν. Αιτωλοακαρνανίας