ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

1.           Διασύνδεση της περιοχής της Ιτέας και της Ναύπακτου, μέσω Άμφισσας - Δελφών με σύγχρονο οδικό άξονα με τη Λαμία και τον ΠΑΘΕ, με παράλληλη βελτίωση του οδικού άξονα προς το Αντίρριο και την Γέφυρα, που συνδέει τον νομό με την Πελοπόννησο.

2.         Κατασκευή, το ταχύτερο, του δυτικού οδικού άξονα, που συνδέει την Γέφυρα του Ρίου με τα Ιωάννινα και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

3.    Διασύνδεση των πόλεων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Άρτα, Πρέβεζα, Πάργα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα) με σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας με την Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

4.        Ανάδειξη-αξιοποίηση και βελτίωση των υποδομών του λιμένος του Αστακού και ανακατασκευή των οδικών προσβάσεων προς αυτό. Είναι επίσης δυνατή και η κατασκευή, παραπλεύρως του υφισταμένου λιμένος, σύγχρονης μαρίνας για σκάφη αναψυχής.

5.        Αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου του Ακτίου και ως πολιτικού, με την κατασκευή νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για πτήσεις τσάρτερ ή και τακτικές πτήσεις τους θερινούς μήνες. Σκοπός είναι η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

6.   Τουριστική ανάδειξη της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου – Αιτωλικού με κατασκευή σύγχρονων καταλυμάτων, που θα είναι κατασκευασμένα από ξύλο και θα στηρίζονται σε πασσάλους εντός της λιμνοθάλασσας, όπως περίπου είναι σήμερα οι υφιστάμενες δενδροκατοικίες των ψαράδων, οι οποίες παράλληλα θα πρέπει να βελτιωθούν αισθητικά, ώστε να είναι σε αρμονία με το τοπίο.

7.    Κατασκευή μονάδας τυποποίησης του παραγόμενου αυγοτάραχου των άλλων αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων και  η δημιουργία φορέα προώθησής τους κυρίως στο εξωτερικό, με παροχή οικονομικών κινήτρων μέσω ΕΣΠΑ.


8.   Αύξηση των υφισταμένων υποδομών ιχθυοκαλλιεργειών σε ποτάμια για τις πέστροφες και στη θάλασσα για τις τσιπούρες και τα λαβράκια. Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και εργαστήρια τυποποίησης και επεξεργασίας όλων των ειδών των αλιευμάτων.

9.  Κατασκευή ψυκτικών χώρων από αγροτικούς συνεταιρισμούς, μέσω    χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, για τη διατήρηση των αγροτικών προϊόντων και  τη σταδιακή διάθεσή τους στην αγορά.

10.    Δημιουργία εργαστηρίων τυποποίησης - επεξεργασίας κομμένου καπνού σε  μικρές συσκευασίες έτοιμες προς διάθεση στο λιανικό εμπόριο. Υπάρχει ήδη  τεχνογνωσία στην κατασκευή πούρων στη Κρύα Βρύση της Πέλλας και το    Δομένικο της Λάρισας.

11.  Εκτροφή αγρίων ζώων σε ορεινές περιοχές (όπως ελάφια, βουβάλια,  αγριογούρουνα, στρουθοκάμηλοι) για παραγωγή κρέατος υψηλής διατροφικής  αξίας, καθώς και κυνηγετικών πτηνών (όπως πέρδικες, ορτύκια, τρυγόνια,  πάπιες, χήνες), τα οποία θα πωλούνται ζωντανά ή και τυποποιημένα σε  συσκευασίες.

12.    Να εξευρεθεί χώρος για δημιουργία βιομηχανικής ζώνης, όπου να είναι δυνατόν περιβαλλοντολογικά να κατασκευασθεί και εργοστάσιο επεξεργασίας - αποθήκευσης πετρελαίου και διαφόρων προϊόντων αυτού, καθώς και φυσικού αερίου, από αυτά που θα εξορύσσονται από το Ιόνιο.

13.     Δημιουργία μονάδας επεξεργασίας λυμάτων στο Αγρίνιο. Με τον τρόπο αυτόν θα γίνεται κομποστοποίηση των σκουπιδιών, που στη συνέχεια θα επεξεργάζονται για την παραγωγή οργανικού λιπάσματος, κατάλληλου για αγροτική χρήση.

14.      Ανάπτυξη των ορεινών όγκων, όπως π.χ. η Ορεινή Ναυπακτία, με την υλοποίηση  Κοινοτικών Προγραμμάτων για τον αγροτουρισμό μέσω ΕΣΠΑ.

15.   Ολοκλήρωση οδικών αξόνων, όπως άξονας Ιονίας Οδού, περιμετρική        Μακρυνείας, άξονας Ακτίου-Αμβρακίου με σύνδεση με την Ιονία Οδό.

16.       Επίλυση του προβλήματος του νερού στην Μακρυνεία, για οικιακή  και              αγροτική  χρήση αυτού, και κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού για τη    προστασία  της λίμνης Τριχωνίδας.

17.    Ολοκλήρωση του φράγματος «ΑΧΥΡΩΝ» έξω από την Κατούνα για την        ανάπτυξη του Ξηρόμερου.

18.      Ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου στο Αγρίνιο.

19.      Δημιουργία της Ακαδημίας Ελευθερίας στο Μεσολόγγι.

20.      Διαμόρφωση στο όρος Αράκυνθος του μονοπατιού που ακολούθησαν οι Εξοδίτες του Μεσολογγίου για ιστορικούς λόγους και την ευρύτερη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.


                           

                                               Παπαγεωργίου Ευάγγελος
                                              Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο
                                          Πολιτευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας
                                          ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ